Sportklätterkurs

I denna kurs får du som redan har grönt kort lära dig allt du behöver veta för att kunna klättra självständigt på bultade leder både inomhus och utomhus.

Efter att ha genomgått kursen i sportklättring kommer du att kunna klättra sportleder tillsammans med andra klättrare på din kunskapsnivå, hantera omknytning av ledrepet vid olika typer av toppankare och säkra en försteman. Du kommer också att lära dig tekniker för att själv ta dig ner från klippans topp med vanliga firningsmetoder och att rigga ett säkert ankare i fasta förankringar eller större träd för firning och topprepsklättring.

Kursen ger dig även insikter i hur du bedömer risker vid sport- och topprepsklättring utomhus och ökar din medvetenhet om accessproblematik samt etiska frågor inom klättring.

Uppklättring för rött kort ingår i kursen och vid sista kurstillfället får du reda på om du har blivit godkänd eller ej. Säkerhetstänket genomsyrar hela kursen.

Tidsåtgång
12 timmar fördelat på två tillfällen

Examination
Rött kort

Norm
Kurs i sportklättring

Packlista
Klätterskor, sele, repbroms med skruvkarbin, hjälm, mat och vatten

Förkunskapskrav

  • Du ska ha gått en topprepskurs eller ha motsvarande kunskaper i säkringsteknik, och du bör ha säkrat regelbundet på topprep i minst en månad eller vid ca 10-12 tillfällen.
  • Du behöver kunna klättra minst grad 6a utan större svårigheter på topprep, både på vertikal och överhängande vägg.
  • Du ska ha förståelse för att fall innebär en större risk i ledklättring jämfört med klättring på topprep, speciellt utomhus.

Åldersgräns

Lägsta ålder för att delta på kursen är 16 år. En kurs i sportklättring utomhus innebär alltid större risker än våra kurser inomhus. Deltagare under 18 år får endast delta med målsmans godkännande.

Pris

Kursen kostar 1 600 kr för dig med aktiv träningsavgift i klubben. Träningsavgift kan köpas separat eller i samband med kursbokning.

Plats

  • Dag 1: Inomhus på Malmö Klätterklubb
  • Dag 2: Grötvik, strax utanför Halmstad

Du ansvarar själv för att ta dig till och från klippan. Vägbeskrivning och eventuell samåkning pratar vi mer om under första dagen.

Vår lokal är belägen i Stadionskolan på stadionområdet. Ingång sker från norra långsidan av den vita byggnaden.

Malmö Klätterklubb
Stadion Klätterhall
Eric Perssons väg 1 E
217 62 Malmö

Hitta hit

Bokning

Utesäsongen är högst väderberoende men löper vanligtvis från början av maj till slutet av augusti. Bokningsbara kurser dyker upp nedan när de finns tillgängliga. Om allting är fullbokat eller om det inte finns något inplanerat just nu, kan du ange din e-postadress under Intresseanmälan nedan, så skickar vi ut ett mail när det finns nya kurser att boka.

Genom att boka godkänner du våra bokningsvillkor.

Kommande sportklätterkurser

Under 2024 har vi inga planer på att hålla sportklätterkurser.

Intresseanmälan

Ange din e-postadress så skickar vi ett mail när vi släpper nya kursdatum för sportklätterkurser utomhus!