Ledkurs

En kurs för att få ledkort (rött kort) är en förutsättning för att få ledklättra eller säkra någon som ledklättrar. Du lär dig de grundläggande begreppen och teknikerna för ledklättring och ledsäkring på inomhusväggar.

Genom kursen kommer du att bli självständig i att hantera vanligt förekommande utrustning för ledklättring och efter kursen kan du ledklättra och säkra någon som leder samt förstå de risker som är associerade med denna typ av klättring.

Ledklättring innebär att klättraren successivt förankrar repet i mellansäkringar allt högre upp längs den led som klättras. Till skillnad från vid topprepsklättring riskerar klättraren här att ta flera meter långa fall.

Du kommer även att få kunskap om tekniker som spottning och dess betydelse innan första mellansäkringen är klippt, samt i mån av tid lära dig mer om uppvärmning och träning för att förebygga överbelastningsskador.

Uppklättring för rött kort ingår i kursen och vid sista kurstillfället får du reda på om du har blivit godkänd eller ej. Säkerhetstänket genomsyrar hela kursen.

Tidsåtgång
6 timmar fördelat på två eller tre tillfällen

Examination
Rött kort

Norm
Kurs i ledklättring inomhus

Packlista
Träningskläder, vatten, mellanmål

Förkunskapskrav

  • Du ska ha gått en topprepskurs eller ha motsvarande kunskaper i säkringsteknik, och du bör ha säkrat regelbundet på topprep i minst en månad. 
  • Du behöver kunna klättra grad 5 utan större svårigheter på topprep, både på vertikal och överhängande vägg. 
  • Du ska ha förståelse för att fall innebär en större risk i ledklättring jämfört med klättring på topprep.

All nödvändig utrustning ingår utan extra kostnad. Om du har egen utrustning, ta gärna med sele, repbroms, skruvkarbin och skor.

Åldersgräns

Lägsta ålder för att delta på kursen är 13 år, men då ledsäkring förutsätter en hög nivå av mognad och riskmedvetenhet kan vi inte garantera att alla unga deltagare blir godkända.

Pris

Kursen kostar 740 kr för dig med aktiv träningsavgift i klubben. Träningsavgift kan köpas separat eller i samband med kursbokning.

Plats

Vår lokal är belägen i Stadionskolan på stadionområdet. Ingång sker från norra långsidan av den vita byggnaden.

Malmö Klätterklubb
Stadion Klätterhall
Eric Perssons väg 1 E
217 62 Malmö

Hitta hit

Bokning

Vi släpper nya kurser löpande och strävar efter att hålla minst en kurs varannan vecka. Bokningsbara kurser dyker upp nedan när de finns tillgängliga. Om allting är fullbokat eller om det inte finns något inplanerat just nu, kan du ange din e-postadress under Intresseanmälan nedan, så skickar vi ut ett mail när det finns nya kurser att boka.

Genom att boka godkänner du våra bokningsvillkor.

Kommande kurser

Ledkurs v. 33

Lediga platser: 3

Intresseanmälan

Ange din e-postadress så skickar vi ett mail när vi släpper nya kursdatum för rött kort!