Hur vi knyter in oss i repet

Den enda knop du behöver lära dig för sportklättring inomhus är dubbelåttan, även känd som åttaknut. Dubbelåttan är vanlig, lätt att lära sig och det syns tydligt när den är korrekt knuten.

Här beskriver Svenska Klätterförbundet hur du knyter en perfekt dubbelåtta:

Åttaknuten steg för steg

  1. Börja med att göra en bukt på repet ca. 1 meter från repänden (bild 1).
  2. Gör därefter en enkelåtta (bild 2-4) genom att trä repet runt sig själv ett varv och sedan tillbaka genom öglan.
  3. Trä repänden genom båda inknytningsöglorna i selen och trä repänden tillbaka in i enkelåttan (bild 5).
  4. Följ sedan repet tillbaka genom enkelåttan tills din ände kommer ut parallellt med den ände som går till säkringsmannen (bild 6-8).
Hur du knyter en dubbelåtta steg för steg

Repet ska ligga dubbelt genom hela åttan. Sträva efter att repet ligger parallellt genom hela åttan. Var noga med att kontrollera din åtta innan du börjar klättra. Den fria repänden ska sticka ut minst 10 cm och max 25 cm utanför den färdiga åttan.

Lätt att kontrollera

Ibland kan man se klättrare använda andra knopar för att knyta in sig i selen, men dubbelåttan är vanligast.

En av dubbelåttans fördelar är att det tydligt syns om den inte är korrekt knuten. Ta för vana att alltid kontrollera dubbelåttan en extra gång, både när du själv ska klättra och när du säkrar någon annan.

Stoppknut
Det ska alltid finnas en stoppknut i den ände av repet som ligger på marken. På så vis undviker man att repänden glider genom bromsen om repet skulle ta slut under nedfirningen. Enkelåttan är en utmärkt stoppknut förutsatt att den sitter minst en halvmeter från repänden.