Utrustningen vi använder för inomhusklättring

Klätterutrustning kostar en del, men det du betalar för är en specialutrustning som är testad och tillverkad enbart för klättring.

CE- och UIAA-märken

Det ställs mycket hårda krav på all klätterutrustning och det är viktigt att allt du köper är testat och märkt med ett UIAA-märke (Union Internationale des Associations d’Alpinisme) och/eller CE-märke.

Tänk på att rep, slingor och selar är färskvara. Syntetmaterialet i denna typ av utrustning åldras oavsett om du använder den eller inte. Kontrollera därför att du inte köper gammal utrustning. Tillverkningsdatum ska finnas angiven på utrustningen.

Hårdvara som karbiner och bromsar har en i princip obegränsad livslängd om du inte tappar dem från flera meters höjd eller skadar dem på annat sätt. Om du är osäker är det bättre att slänga och byta ut den misstänkt skadade utrustningen. Använd därför heller aldrig utrustning som du hittar någonstans. Köp inte begagnat om du inte vet vad sakerna har varit med om.

Många butiker som säljer klätterprylar säljer grundutrustning i paket. Ett sådant innehåller oftast sele, skor, skruvkarbin, repbroms och kritpåse. Repbromsen får inte ersättas med firningsåtta. Se till att sele och skor sitter bekvämt – prova gärna flera olika modeller och frångå hellre paketet om det behövs.

Att tänka på när du köper utrustning

Selar

Prova ut en sele som sitter bekvämt och passar din kroppsform. Det finns selar som är gjorda speciellt för kvinnor. Det finns två typer av spännen, snabblåsande och en variant som måste låsas manuellt. Du kan också välja mellan fasta eller ställbara benslingor.

Skor

Dina skor ska sitta tight runt hela foten men inte så hårt att det genast gör ont eller klämmer. Skorna ska vara bekväma. Prova olika märken och modeller. Det finns skor för alla typer av fötter. Tag god tid på dig och var kräsen. För nybörjare är det en god idé att välja en sko med lite styvare sula.

Karbiner

Det finns låsbara och icke låsbara karbiner. Till repbromsen ska du alltid använda en låsbar karbin. Av dessa är skruvkarbinen, där du själv skruvar låset till stängt läge över grindens öppning, den vanligaste och säkraste. En annan sorts låsbar karbin är twistlockmodellen som låser griden men hjälp av en fjäder.

Repbromsar

Du bör lära dig säkert handhavande med en broms av slot-modell. ATC, Variable Controller, Stitch och hink fungerar alla på samma sätt. De ger, till skillnad från exempelvis GRIGRIn (nedan), en dynamisk säkring vid hård belastning.

Hjälplåsande bromsar

En GRIGRI (eller andra typer av hjälplåsande bromsar) är ett bra alternativ till en vanlig repbroms, men du bör först lära dig vanlig säkringsteknik med en broms av slotmodell och behärska den bromsen till fullo innan du skaffar dig en hjälplåsande broms.

Kritpåsar

Kritpåsen ska ha en ögla på baksidan där du kan fästa den i ett midjebälte eller en bit repsnöre. Krita (magnesiumkarbonat) finns att köpa både i fast form, som löst pulver och i bollar (nät fyllt med pulver).

Repet

När du har klättrat ett tag kanske du vill köpa ett eget rep. Tänk på att köpa ett rep som är gjort för klättring och inte för något annat. Priset är ganska högt men du får samtidigt en garanti för att repet är kontrollerat och tillverkat för klättring. Skillnaden mellan vanliga rep och klätterrep är att klätterrep är dynamiska, medan vanliga rep är statiska. Ett dynamiskt rep fångar vid ett fall upp klättraren och bromsar fallet mjukt. Ett statiskt rep stoppar ett fall stumt vilket kan orsaka skador på ryggrad, bäcken och inre organ. Repet är en viktig del i utrustningen – snåla inte in på det.

Klätterrep finns i en mängd olika färger, mönster, längder och tjocklekar. Du bör köpa ett rep som kan användas både för inomhusbruk och utomhusbruk. En vanlig längd på ett rep är 60 m. Repet ska vara inom den rekommenderade diametern för den broms du använder. Färg och mönster är en smaksak. Repet bör markeras på mitten med hjälp av repfärg. Detta för att man ska veta att klättraren kan firas hela vägen ner till marken, tex vid ledklättring. Markeringen är även bra vid repellering.

Tänk på att ett klätterrep är en färskvara. Kontrollera med tillverkaren/manualen om när repet ska kasseras.

Repets hållbarhet

Intensiv användning – varje dag: 1 år
Intensiv användning – varje vecka: 2 år
Normalanvänt rep: 3 år
Varje vecka under säsong: 5 år
Flera gånger per år: 7 år
Sporadisk användning: 10 år

Angivelserna ovan är ungefärliga och du bör kontrollera ditt rep med jämna mellanrum. Följ alltid tillverkarens rekommendationer.

När ska jag kassera mitt rep?

Kassera om:

  • Repet är äldre än 10 år. Kontrollera tillverkarens rekommendationer.
  • Repet har varit med om ett eller flera kraftiga fall enligt tillverkarens angivelser.
  • Du kan se den vita kärnan genom manteln.
  • Kärnan är skadad så till den grad att repet kan vikas utan att det bildas en bukt.

Ta hand om ditt rep

  • Stå aldrig på ett rep. Då trampar du in smuts i manteln som kan skada repet.
  • Förvara det mörkt. Då håller det längre.
  • Packa aldrig in ett blött rep. Låt det lufttorka först.
  • Se upp med vassa föremål.
  • Syror, oljor, lösningmedel och andra kemikalier är skadliga för nylonet i repet.
  • Gå igenom ditt rep regelbundet och sök efter skador och slitage.